ANCD a participat la „Orășelul European” 2019 la Cahul

Echipa ANCD a participat la a doua ediţie a “Orăşelului European 2019”, dedicat celebrării Zilei Europei, organizată de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, la data de 18 mai, în or. Cahul.

 

Această Ediție a fost una specială și interactivă, în cadrul căreia mai multe persoane au avut posibilitatea de a afla detalii interesante și utile despre contribuția și suportul considerabil oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea țării noastre.

Stand-ul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare a fost vizitat de E.S dl Peter Michalko, Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova,  E.S. dl Daniel Ioniță, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, dna Daniela Morari, Secretar de Stat, MAEIE și dl. Sergiu Drangoi, Vicepreședintele raionului Cahul. Reprezentanții Delegației Oficiale au avut un dialog cu dl. Dmitrii Parfentiev, Director General al ANCD, abordându-se subiectul implementării Programului Cadru al Uniunii Europene “Orizont 2020” în Republica Moldova și intenția de asociere la următorul program Orizont Europa. Șeful Delegației UE în RM a accentuat faptul că susține și apreciază participarea activă și integrarea țării noastre în Spațiul European de Cercetare. De menționat, comparativ cu alte ţări din Parteneriatul Estic, Republica Moldova ocupă primul loc pentru participarea în proiectele de cercetare-inovare în Programul “Orizont 2020”. 

Vizitatorii stand-ului ANCD, au fost informaţi despre oportunităţile de care beneficiază Republica Moldova în cadrul programelor UE. În acest scop, echipa ANCD a organizat un chestionar public cu tematica științei, cercetării, inovării, precum și tematica Parteneriatului Estic- inițiativă comună de politici care marchează anul acesta 10 ani de la lansare.  Totodată, reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare și rețelei Punctelor Naționale de Contact au oferit consultaţii privind participarea și integrarea în Spațiul European de Cercetare. La eveniment au fost distribuite broşuri, ghiduri de participare și alte materiale informaționale.

În fiecare an, „Orășelul European” este un eveniment important prin care venim mai aproape de cetățeni, prin promovarea a ceea ce apreciem considerabil - contribuția Uniunii Europene pentru Republica Moldova în sfera științei, cercetării și inovării.

 

Sursa: www.ancd.gov.md